måndag 26 januari 2015

JAG ÄR INTE MIN PSYKISKA OHÄLSA.


Depression. Ångest. Panikångest. Självskadebeteende. Ätstörningar. Borderline.

Om jag skulle vara min psykiska ohälsa kanske jag skulle presentera mig så. Eller om jag skulle vara min sjukdom. Eller mina diagnoser. Eller mina sjukhusvistelser.

Men vet ni? I'm not. Jag är varken min psykiska ohälsa, sjukdomar eller diagnoser. Jag är jag.
Så istället kan jag presentera mig så här:

Jenny. 19 år. Bor i Vasa med sin kattunge. Vill studera till sjukskötare. Vanligen en glad tjej, men som just nu är lite trasig i själen. Social. Snäll. Spontan. Byter hårfärg rätt ofta. Tycker om kaffe, choklad och kramar. 

Ni ser skillnaden va? För ingen människa på hela jorden är sina sjukdomar eller diagnoser. Man ska aldrig aldrig lägga likhetstecken mellan en person och dennes sjukdom.

Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag har blivit kallad "hon med ångest", ""den där deprimerade" eller "hon som varit på sjukhus" .. Ja, alla dessa saker har hänt mig. Jag lider av alla de saker som står i början av inlägget, men det betyder inte att jag ÄR dem. Jag har inte valt att bli sjuk, jag har inte valt att må dåligt. Det bara hände. Men jag är så mycket mer än så. Jag är människa.

Vi människor har känslor. Vi tänker ofta alldeles för mycket för vårt eget bästa. Vi faller. Vi reser oss. Vi gråter. Vi skrattar. Vi gör rätt. Vi gör fel. Men vi är ju bara människor.


Så det jag egentligen ville få fram med detta inlägg var: jag är inte min psykiska ohälsa. Jag är människa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar