onsdag 6 augusti 2014

TA FRAM BARNET INOM DIG

I våras, under en av mina värsta perioder, så gav min terapeut mig ett ganska bra tips. Han tyckte att jag skulle ta fram den lilla flickan inom mig varje gång jag hade ohälsosamma och destruktiva tankar. Varje gång jag tryckte ner mig själv, varje gång mitt självhat höll på att ta över. För det är ju så, vi har alla kvar den delen av oss då vi var små och oskyldiga. Då vi ännu var oförstörda, då vi ännu trodde att jorden var en fin plats utan ondska.


Det här är Jenny 5 år. Det är alltså henne jag ska försöka plocka fram under mina sämsta stunder. Jag ska försöka glömma att jag är 19 år, och istället låtsas att jag är 5 igen. För vem vill göra en femåring illa? Vem skulle säga så hemska saker vi säger åt oss själva idag, åt en femåring? Jag hoppas ingen.

Det här är alltså mitt råd till er idag. Varje gång som ni tänker negativa saker om er själva, varje gång ni hatar er själva eller varje gång ni vill göra er själva illa: ta fram barnet inom er. Även om barnet är långt långt nergrävt under all självkritik och ilska, försök! Öva, öva, öva. Det kommer inte att vara lätt, det säger jag inte. Men det är värt det. Tänk på då du var liten, inte hade du väl hemska tankar om dig själv då? Inte ville du väl dig själv illa då? Varför hata dig själv nu då?

Varje gång du pratar illa om dig själv, låtsas att du istället talar till ditt femåriga jag, och vänd orden till något positivt. Jag förstår om det här låter helt omöjligt, för om jag ska vara helt ärlig så låter det helt omöjligt i mina öron också. Men jag tror verkligen att det kan funka, bara man inte ger upp. Det kommer inte att fungera första gången, inte andra eller femte heller. Men kanske sjätte? Bara fortsätt försöka. Tala till det lilla barnet inom dig. För det finns där, någonstans. Och vi måste ta hand om det. Om inte vi tar hand om barnet inom oss, vem gör det då?

Om det känns heeeeelt omöjligt att hitta barnet inom dig, så kan jag ge ett annat tips som en vis person en gång gav mig. Försök låtsas att du är någon annan. De hemska saker du säger åt dig själv i vanliga fall, skulle du antagligen inte säga åt någon annan. Så försök sätta dig i tredje person, att du egentligen talar med någon annan. Ge dig själv goda råd hur du ska gå vidare, hur du ska ändra de mörka tankarna du har om dig själv. Ge dig själv de tips du skulle ge din bästa vän om hen var i samma situation som dig. Låtsas som att du pratar med och om någon annan. Kanske det kan hjälpa dig en bit på vägen?

Det är väl värt ett försök, visst?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar